Relatie bah begin er maar niet aan

Eenzaamheid in een relatie, wat kun je eraan doen?

Eenzaamheid binnen een relatie kan ontstaan wanneer je je niet verbonden voelt met je partner. Het is niet alleen dat gevoel van ‘alleen zijn’, maar ook het voelen van een bepaalde leegte en je onbegrepen voelen.

Samen in een relatie, maar toch eenzaam

Wanneer je in een relatie bent, verwacht je misschien niet dat mensen zich eenzaam kunnen voelen. Meestal komen deze gevoelens van eenzaamheid voort uit ruzie. Bijvoorbeeld omdat een van de twee het gevoel heeft dat hij of zij de schuld krijgt van alles wat er mis gaat.

Het gevoel van eenzaamheid binnen een relatie wordt nog groter wanneer de partner altijd denkt zijn of haar gelijk te moeten krijgen. Of wanneer je het gevoel hebt dat je nooit iets goed doet of wanneer de ander alles beter weet. Dit voelt neerbuigend en helpt niet mee om een emotionele band op te bouwen of te kunnen onderhouden.

Ook door niet genoeg aandacht aan de partner te geven of hem of haar niet serieus te nemen kun je het gevoel krijgen dat je eenzaam bent in een relatie. Het is erg pijnlijk wanneer je het gevoel hebt dat je met je eigen gevoelens en problemen niet kunt aankloppen bij je partner.

Eenzaamheid binnen een relatie: de gevolgen

De eenzaamheid binnen de relatie leidt tot steeds meer misverstanden en ruzies. Wanneer deze problemen groot genoeg worden dan wordt de emotionele afstand ook steeds groter. Onzekerheid kan de oorzaak zijn van het ontstaan van depressieve gevoelens. Hierdoor kan iemand een oplossing gaan zoeken in alcohol of andere middelen om de pijn van de eenzaamheid maar even niet te hoeven voelen. Gevoelens van eenzaamheid kunnen een relatie kapotmaken.

Tips tegen eenzaamheid in een relatie

Er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om eenzaamheid binnen een relatie te voorkomen. Je kunt het proberen met de onderstaande tips:

  • Voorkom dat je langs elkaar heen gaat leven en probeer oog te houden voor elkaar. Je bent bewust met elkaar een relatie of een huwelijk aangegaan, probeer dus ook goed naar elkaar te luisteren en er voor elkaar te zijn.
  • Durf te praten over je gevoelens en probeer elkaar te betrekken bij jullie levens. Sluit je partner niet buiten.
  • Maak tijd voor elkaar vrij en ga leuke dingen samen doen.
  • Zorg dat de relatie geen competitie wordt van gelijk hebben of krijgen.
  • Probeer meer te geven dan te nemen.
{"email": "E-mailadres ongeldig", "url": "Website-adres ongeldig", "verplicht": "Verplicht veld ontbreekt"}
>