Hoezo klachten door eenzaamheid

Wat heeft mijn klacht nu met eenzaamheid te maken

Wist u dat mensen zonder psychische problemen of klachten en die zich eenzaam voelen een veel groter risico lopen om psychische klachten te gaan ontwikkelen. Door niet naar de signalen van je lijf te luisteren kunnen steeds meer klachten ontstaan. De klachten kunnen heviger worden wanneer je er mee rond blijft lopen en de klacht niet serieus neemt. Je lijf geeft tenslotte niet voor niets een signaal.

De klachten die zich kunnen ontwikkelen variëren en zijn van persoon tot persoon verschillend. Veel voorkomende klachten zijn bijvoorbeeld; hart en vaatziekten, depressie, angst en paniek stoornissen en diabetes.

Wanneer klachten erger worden kan het voorkomen dat u bijvoorbeeld moe bent en tegen alles op ziet. Het liefst zou u de hele dag in bed willen blijven liggen. Een ander veel voorkomend symptoom daarbij  is dat u zichzelf bijvoorbeeld gaat verwaarlozen. Uw persoonlijke hygiëne en voeding verwaarloost u, u eet slecht en geeft niets meer om schone kleding of douchen.

Het komt veel voor dat personen die zich eenzaam voelen en met een lage eigenwaarde gemakkelijker grijpen naar middelen. Het is bewezen en veel voorkomend dat personen pijn en emoties niet meer willen voelen. Ze verdoven zich bijvoorbeeld met alcohol, medicijnen of andere middelen zoals drugs. Een game of koop verslaving is hierbij ook veel voorkomend doordat men zichzelf beter en goed wilt voelen.

Pijn en emoties wegdrukken of verdoven door middel van bijvoorbeeld drugsgebruik is vaak voorkomend, een makkelijke maar absoluut geen verstandige manier. Dit komt doordat het lichaam afhankelijk wordt van het gebruik met alle gevolgen van dien. Veel voorkomend is bijvoorbeeld persoonlijke, familiare en psychische problemen. Maar ook suïcide is niet uitgesloten en komt voor.

Vaak voorkomend gedrag bij eenzame mensen is dat de persoon zich gaat afsluiten voor zijn of haar omgeving. Afspraken worden afgezegd, boodschappen worden besteld in plaats van in de winkel gekocht. Men wordt vaak tegen de wereld en de mensen om zich heen. Dit fenomeen word de fuck-it modus genoemd. Het maakt mij allemaal niets meer uit gevoel.

Eenzaamheid verdient veel meer aandacht te krijgen en is belangrijk om uit de taboe sfeer te halen.

Het blijkt dat in ggz instellingen en bij huisartsen en andere zorg instellingen er te weinig aandacht is voor eenzaamheid.

De lichamelijke klachten worden aangepakt maar de oorzaak van deze klachten niet. Vaak is het niet duidelijk dat hier eenzaamheid aan ten grondslag ligt. Onderzoek hierop is dan ook belangrijk en van grote waarde.

Eenzaamheid is een groot gezondheidsprobleem aan het worden met alle gevolgen van dien. Een goede en accurate aanpak hiervan is noodzakelijk om erger te voorkomen.

Door stigma en veroordeling durven veel mensen niet voor hun eenzaamheid uit te komen en trekken zich terug in hun eigen schulp. Hierdoor is en word het lastiger en complexer om het bespreekbaar te maken en op te lossen.

De hulpverlening zou nog meer kunnen kijken naar het geheel van de eenzaamheid, zowel de mentale als fysieke lichaam samen laten werken om een goed resultaat te kunnen behalen. Lichaam en geest werken echt samen en is niet te beoordelen op aparte vlakken.

Voor iedereen is eenzaamheid ook anders, de aanpak hiervan is echt maatwerk. Belangrijk hierin is om de persoon in kwestie zoveel mogelijk de regie over het eigen bestaan te laten behouden. Door structuur en regelmaat te bieden krijgt u een goede basis voor een behandeling. Hulp vragen en bieden zijn erg belangrijk in deze maar ook echt nodig, zo kunt u uw eenzaamheid aanpakken samen met een professional en hoeft u het niet alleen te doen!

Medicatie (kan bijvoorbeeld op natuurlijke basis) zijn in uiterste gevallen een goed hulpmiddel en kunnen ondersteuning bieden voor een korte periode. Maar evenzo belangrijk is het om inzicht en educatie te geven in uw eenzaamheid en uw bewustzijn. Zonder verandering hierin blijft u doen wat u altijd heeft gedaan.

De focus ligt op wat er nodig is, waar je invloed op hebt en waar je hulp bij kunt gebruiken. Het hebben van een steunsysteem en samenwerken helpt voor een goed resultaat.

{"email": "E-mailadres ongeldig", "url": "Website-adres ongeldig", "verplicht": "Verplicht veld ontbreekt"}
>