Effectief omgaan met eenzaamheid

De wereld als geheel is meer dan ooit verbonden. Dankzij de opkomst van de technologie hebben we zeer uitgebreide mogelijkheden om met elkaar in contact te komen. Zelfs wanneer twee personen duizenden kilometers van elkaar vandaan zijn.

Het is in de basis een goede ontwikkeling. Je zou dan ook zeker zeggen dat eenzaamheid daardoor afneemt. Echter blijkt in de praktijk het tegenovergestelde waar te zijn. De hoeveelheid mensen die zich eenzaam voelt, neemt juist toe.

Oorzaken stijgende eenzaamheid

Er zijn verschillende redenen voor deze toegenomen eenzaamheid. Het verschilt per persoon dan ook vaak waar de precieze oorzaak ligt. Echter gaat het over het algemeen wel om een of meer van de volgende oorzaken:

  • Crisis: De wereldwijde coronacrisis van 2020 en 2021 speelt natuurlijk een grote rol. Het is voor het eerst sinds lange tijd dat er nog maar weinig kan. Weinig uitjes en weinig mogelijkheden om bij elkaar over de vloer te komen. Zeker ouderen hebben hier veel moeite mee. Ze hebben niet altijd de juiste technologie tot hun beschikking om eenzaamheid tegen te gaan.

  • Opkomst social media: Echter is de crisis zeker niet het enige probleem dat op dit gebied heerst. Social media heeft bijvoorbeeld al veel eerder voor eenzaamheid gezorgd. En dan vooral onder jongeren. Dit heeft te maken met een verdraaid beeld dat dankzij social media ontstaat. Het lijkt soms net of iedereen barst van de hoeveelheid vrienden en familie. Dat is namelijk hetgeen wat de meeste mensen posten. Soms staat dit zelfs helemaal haaks op de waarheid. Men post het juist omdat ze zich eenzaam voelen. Echter heeft het op veel gebruikers toch een negatief effect.

  • Negatieve gebeurtenissen: In andere gevallen kunnen ook bepaalde negatieve gebeurtenissen voor een groter gevoel van eenzaamheid zorgen. Bijvoorbeeld wanneer je net weer single bent geworden. Of kort na het overlijden van een van je dierbaren. Hetzelfde geldt voor het verliezen van een baan. Dit soort situaties leiden dan tot een negatieve spiraal. Het lijkt dan net of je er niet meer uitkomt.

Oplossingen voor eenzaamheid

Gelukkig zijn er ook genoeg dingen die je kunt doen om eenzaamheid sterk te verminderen. Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende punten:

  • Zoek geforceerd sociaal contact op: Het helpt vaak om geforceerd sociaal contact op te zoeken. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te gaan doen. Of door een persoon op te bellen die je al een tijdje niet hebt gesproken. Zelfs wanneer het voelt alsof je hier geen zin in hebt. Het is dan vaak een kwestie van doen. Het zal je opvallen dat dit naderhand toch echt een goed gevoel geeft.
  • Naar een professional gaan: Mocht je het echt serieus willen aanpakken, dan ga je naar een professional. Als professional ben ik in staat om je op een persoonlijke wijze verder te helpen. Ik kijk naar wat jij specifiek nodig hebt. Zo krijg je uiteindelijk hulp op maat. En dat is toch wat veel mensen nodig hebben. Iedereen is namelijk anders. En dus heeft iedereen ook behoefte aan andere permanente oplossingen voor eenzaamheid.
{"email": "E-mailadres ongeldig", "url": "Website-adres ongeldig", "verplicht": "Verplicht veld ontbreekt"}
>